Pages

Followers

Friday, April 22, 2011

.... ermmm... Dah ada hasill ???

     Petang tadi.. balik dari buat kelas tambahan, aku ingat nak lajak ke kedai runcit. Tiba-tiba dapat call dari si Faiz....
"Mak..Mak di mana..?? tolong hantar Ayiee..( Faiz) pi bank...ada orang nak masuk duit..nak pi check..."
Mak on the way... nantilaa... mak datang..."

Dalam kereta, Faiz tunjuk satu sms..." Mak...ada orang nak masuk rm 320... tengok ni... Ni Ayie nak pi check..."  Aku cuma menjeling.. nak pandang tepat tengah memandu.. dalam hati berdetik juga.. betul ke..banyak tu...tak pelahh... nanti pi tengok..baru tahu..

   Jumaat lepas aku baru je tolong buatkan akaun untuk si Faiz... untuk mudahkan dia berniaga.. walau aku sendiri tak faham sangat perniagaan yang dijalankan.... Aku bagi modal Rm 60... ( Aku tahu dia ada duit... tapi.. tak pelahh... aku bagi juga..)  Beberapa hari dulu... dia bagi tahu, ada duit masuk..Aku dan suami cuma masing-masing berpandangan....biar betul budak ni....

   "Mak ....nanti, Ayie nak upgrade komputer yer... bagi laju... nanti, Ayie bagi rm 200 sebulan kat Mak bayar duit internet ...okay ???" Aku anggukkan aje kepala... ada-ada je...ko Faiz......biar betul...!!!

  Aku turunkan Faiz depan bank... dan dia turun pi check..  Anak aku si Faiz ni, memang sedari kecil cukup berminat pasal duit dalam bank... Belum sekolah lagi dia dah tanya, macamana nak ada kad macam mak...jolok keluar duit.... Antara dia dan Hakim... aku lebih suka bagi dia tolong ambil duit kat bank..dari si Hakim. Kalau Hakim yang ambilkan..alamat kad aku kena telan....
  
   Beberapa minit kemudian... Faiz muncul... dengan senyuman lebar... emak duit dah ada... yesssss...berapa semua...aku tanya... Semua jumlah rm 400.... haaa????

Mak oooii... baru seminggu.. dia beroperasi... aku buat bisness nak dapat untung pun susah... dia senang-senang je...
   " Ini bukan judi yer..." " Bukan laa mak... orang beli untuk kepuasan...."
"....ermmmm... aku blurrrr...."


  Sebentar tadi dia baru balik.... dia bagi tahu... Mak... esuk masuk lagi.... ...

9 comments:

umi_e said...

Wahhhhhhhh biz yg bagus tu!

*Bolehlah kongsi*

roslaini saad said...

unie-e...saya tak tahulaa, samada orang berusia macam kita ni sesuai dengan bisnes macam ni... sebab games online ni memang permainan orang muda... dan semuanya kena setting program.... terus terang cakap.. saya sendiri tak tahu bagaimana si Faiz dapat ilmu tentang online games ni...

gedek! said...

Sekurang2 nya dia tau menjana duit sendiri!

Anonymous said...

Salam Pn Ros,

Tahniah. Terer Si Faiz tu ye. Saya ada dengar ramai orang jana duit melalui internet tapi tak pernah tau macam mana dia orang buat. Baguslah tu first step to be usahawan masa depan.

Mountain Climber

Insan Marhaen said...

IM tak pernah dapat pun walau dah lama try..

roslaini saad said...

Gedek..Mountain Climber dan IM..
Si Faiz ini..sejak sekolah rendah dah ada idea nak buat bisnes copyright game dan jual..pada kawan-kawan...hehhe tapi kami larang..diam-dia dia buat juga..

Saya ni pun dah cuba macam-macam duduk depan komputer ni...hehhehe... tapi jenis tak sabar...boring juga lama-lama...
SEbab tu.. bila si Faiz boleh buat saya agak teruja juga..( hari ni duit dia masuk lagi...)

sayangsayangibu said...

salam kenalan cikgu
pandai si bujang cari duit poket ye..

gedek! said...

teringin nak tengok online game dia....

Ada link..?

roslaini saad said...

gedek..

kalau teringin nak tengok website game yang dibina dek faiz..ini linknya..
http://ancientwar.sytes.net/news.php