Pages

Followers

Tuesday, February 15, 2011

Dr Azizan Othman....petua nak berjaya..MESTI

    Ahad baru  ni.. aku pergi lagi kursus Dr Azizan... ala...iklan yang tunding jari ke kepala tu..Memang aku tak jemu dengar dia bagi motivasi.. Ini kali ketiga aku pergi... Tapi kursus yang lebih mahal, tak dapat laa aku pergi.  Selain faktor masa, faktor ongkosnya...hehehe....mungkin next time..
Kali ini aku nak share sikit petua untuk berjaya yang diberikan oleh Dr Azizan.
Ikronimnya... M.E.S.T.I

M - MENTOR ( guru yang pakar tentang bidang yang nak kita ceburi.. kalau nak berjaya jadi tokeh satay contohnya... carilah Hj Samuri. Satay Kajang )

E -  E- Lmu  ( Ilmu tentang mengurus emosi..pelanggan dan juga kita sendiri...contoh bagaimana nak bagi pelanggan seronok bila datang ke kedai kita...)

S - Sistem   ( macam sistem francais atau MLM yang berjaya...)

T- Tindakan  - membuat tindakan dengan segera. .. tidak bertangguh dan melengahkan       
                                     masa

I-  ILMU - Ilmu tentang perniagaan yang hendak dijalankan..

3 comments:

Insan Marhaen said...

IM juga selalu tengok iklannya. tapi yang penting selepas kursus itu, kita gimana?

umi_e said...

Salam...

Balik dari berkursus mesti semangat berkobar-kobar kan kak...

roslaini saad said...

Insan Marhaen....
saya suka dengan kata-kata DR Azizan...saya berikan pancing bukan ikan.. sebab kalau bagi ikan, sekali aje masak dah habis.. tapi kalau diberi pancing.. kita akan terus memancing untuk dapat ikan...
Cuma masalahnya.. dah diberi pancing tak pergi memancing... habis bagaimana nak dapat ikan...

Tapi sebenarnya yang penting.. selepas kursus ini kita tahu dimana kelemahan dan kekuatan kita.. apa warna yang sesuai untuk kita.. dan di mana turning point kita...

Umi_e...
semangat jangan tak semangat...heehe