Pages

Followers

Saturday, December 11, 2010

TOLONGLAH KAMI.....RENTI-RENTI KANLAA MEROKOK TU....



1. Ceritakan satu kenangan yang pernah anda lalui melibatkan isu merokok ditempat awam

Sebagai seorang emak dan guru, aku memang sensetif bab merokok ni....Alhamdullillah, suami dah berhenti, anak-anak pula buat hal......... Semalam anak aku Hakim, kantoi tengah hisap rokok sewaktu kami singgah berhenti hantar nasi goreng. Cuti sekolah ni, dia kerja tolong jual burger... Kami izinkan, sebab dari dia duduk melepak lebih baik dia berkerja...

Sebelum ni...aku perasan beberapa orang pelajar yang singgah di sebuah kedai mamak berhampiran dengan kawasan perumahan aku ni....rupanya mamak tu jual rokok kat pelajar sekolah.....isykkkk...mahu aje aku report kat polis....

Dan budak-budak ni..keluar je kedai mamak ni...mulalahh perasap rokok .....sakit betul hati..

2. Pernahkah anda menegur mereka yang merokok di tempat awam dan apa tindakan yang di ambil mereka
Walaubagaimana pun, aku tak pernah lupa pengelaman menegur seorang remaja di luar siber cafe.....
" Dik...tak elok merokok....dah tu tempat awam ni....." lebihkurang macam tulaa...
Kemudian dia balas balik apa tau..." Mak cik , jangan kesah hal orang laaa...orang tau laaa...."
aku dengar dia merungut lagi...tapi tak sampai ke telinga...

Dan tadi di rumah kenduri....aku tengok pak cik yang jadi tokeh catering tu...dengan selambanya menghisap rokok sambil menghidang , mengemas makanan....sungguh tak ada adap.....isykkkk... mahu saja aku tegur tapi fikir majlis orang...Kalau majlis aku memang dah kena saound orang tua tu....

5. Rayuan anda pada mereka yang suka merokok ditempat awam ..

Tolonglah....aku minta sangat-sangat orang yang merokok tempat awam ni...terutama yang sedang mengurus gerai makan ke, catering ke...restoran ke... Kalau nak meniaga buat cara berniaga...jagalah kebersihan, perasaan orang terutama pelanggan...
Apahal, rokok tersepit kat bibir...sambil tangan hidang minuman kat orang.....


Kepada Ben Ashaari.....

terima kasih kerana buat segmen ini....saya join sebab rasa menarik..dan ada sesuatu untuk disharekan bersama....

4 comments:

Anonymous said...

Salam Pn. Ros,

Satu masa dulu saya seorang perokok tegar(heavy smoker). 2 hari 3 kotak dunhill 20 btg. Saya berhenti merokok lebihkurang 6 tahun dulu. Sebagai perokok saya cari port yang tak ganggu orang. Tapi kadang2 orang hampir dengan kita dan ada terdengar juga yang komplen. Jadi pandai2lah bawa diri. Tapi kalau jumpa kawan2 biasa laki2 atau perempuan selamba je merokok. Sangka kita mrk biasa je. Tapi bila saya bukan lagi perokok baru saya tau memang orang tak suka orang merokok ni cuma mrk cakap belakang atau mrk senyap je masa berdepan ngan kita. Jadi itulah jiwa sorang perokok. Dalam majlis kawin ke kalu angkat hidang tu takdalah merokok sbb kita nak jaga hidangan org nak makan. Tapi kalu kat penanggah tu memang merokok. Sebab perokok ni mmg tak boleh tak dpt rokok. Itu pengalaman sayalah. Jadi maafkanlah perokok brknn. Bagi perokok pula pandai2lh adjust tempat sesuai nak merokok. Tak pun berhenti terus merokok solve problem. Ok cau dulu.

Mountain climber.

Matika Love said...

mamat pun dh join..

http://luahan-hati-matika.blogspot.com/2010/12/tolanglah-kami.html

roslaini saad said...

Mountain Climber....
terima kasih kerana menjengah ke blog saya..Sebenarnya orang yang tak merokok...memang tak suka, bila melihat orang merokok dekat dengan mereka....
dan bila dah berusia ...saya paling tak suka bau rokok tu sendiri....

Adik Mamat..
Selamat datang ke blog akak ni...akak dah tengok blog adik tadi..

Lulu caldina said...

rajin join segmen En. Ben..
keep it up..good luck