Pages

Followers

Wednesday, June 2, 2010

Minggu yang sibuk...

Minggu yang sibuk....???? Sebenarnya minggu ini minggu terakhir persekolahan...dan juga minggu peperiksaan.... Di sekolah, kalau minggu peperiksaan ni, semua orang elert dengan waktu....takut nanti terlambat , atau terlepas masuk kelas....Nanti ada yang terkandas di dalam kelas tiada pengganti....Kalau satu waktu menunggu tak pe lagi... kalau dah 3 waktu berturut menunggu budak exam... mau aje naik angin kalau ada yang lambat mengganti.. .. Yang benarnya sendiri kena tahu, apa rasanya kalau guru lain tak masuk ganti... kena pula perut tengah lapar berdengong....isykkkk...mahu meletup rasanya...

Jaga exam satu hal...buat soalan satu hal lagi.. Alhamdullillah...walaupun last minit buat soalan , everything settle....macam selalu aku cakap ngan cikgu-cikgu muda... Dengan Kak Ros jangan risau.... memang Kak Ros lambat sikit.. tapi kak Ros tahu tanggungjawab... On the day, soalan mesti ada.. so far tak ada yang komplain... peperiksaan jalan lancar...

Habis menjawab...dah nak kena marking laa pulak.... aku baru habis marking kertas objektif tingkatan 3.. Walau kelas cuma dua, tapi aku bantu PK 1 tandakan kertas untuk dia.....( bukan kes bodek yer...aku tahu dia sibuk... dia pun tak berkira kerja dengan aku..) Dah nak masuk markah... senarai nama dalam komputer pulak tak ada.. Kertas sivik ada dua kelas menanti....Esuk akan datang kertas objektif, tingkatan 4 dan 5 . Ada 3 kelas semuanya... Dan jumaat kertas seni halus... 3 kelas juga...

Tadi dalam taklimat guru, pengetua dah ingatkan masuk markah masa cuti... sebab orang JPN nak markah 2 hari selepas sekolah dibuka semula....( orang jpn ni sengaja nak kenakan cikgu-cikgu....jeles laa tu mereka tak cuti....)

Itu kerja melibatkan kurikulum... Kerja melibatkan Pusat sumber lagilaa... Nak settlekan bil-bil ... Nak dibuat Local Order... PKG pun mengada-gada nak data I- Nilam laa pulak... Nak suruh masuk maklumat data SMM dalam I - Nilam.... dan entah apa lagi yang suruh di kemaskini dalam talian internet....pehhhh.....tumpor....!!!!

Tapi yang lebih pening kepala aku....adalah kerja kursus tingkatan 5... dah 3 minggu ni tersadai... dek kerana exam.. Frame batik yang aku dah keluarkan pun kena simpan balik....dah tentunya lepas cuti baru boleh mula... Dulu aku selalu buat time cuti sekolah....... Tahun ni, aku ada exam PTK.... malaslaa nak serabut kepala...baik aku fikir hal aku dulu.... Minggu kedua cuti, aku plan nak jalan.... tengoklaa...kalau jadi..

Kerja, kerja, kerja.... sampai mati pun tak habis kerja.... Tapi kalau macam kes guru tingkatan 6, frust juga..... mana tidaknya... dah mengajar bertahun-tahun tidak dilantik menjadi Penolong kanan... dah tu dilantik guru yang baru 7 tahun mengajar....jadi PK tingkatan 6.....
Tapi lebih mengecewakan... tadi aku dengar.... guru-guru ni dapat backdated gred 44 bermula 2008.... Aduhhh... dah melebih cikgu -cikgu senior ni.... guru senior dah jadi junior laa pulak....

Apahal sistem kita macam ni.... Mana penghargaan pada cikgu-cikgu senior... Kalau nak bagi..bagi laa secara adil, bukan hanya pada segelintir orang.... apa salahnya ikut senioriti... tak siapa pun marah..... ( kalau ko yang kena...apa ko rasa....) Memang kita tak boleh puaskan hati semua orang.... Tapi kalau kita berlaku adil...tak siapa marah.....dendam dan sakit hati....betul tak....

3 comments:

aznimatisa said...

Uda,, sama la kita,, senasib,, sepusing sekapal hehe

roslaini saad said...

hahaha..hanya cikgu yang tahu kerja cikgu...

Mak Su said...

salam ziarah :)

saya stuju dgn kata2 cikgu, dalam apa bidang pun, biarlah ada adil dan saksama