Pages

Followers

Sunday, October 25, 2009

MEMORY LANE....Mengintai barang antik.

Pintu gerbang ke Memory Lane...

Cantik tak bakul ni....Saya dapat di Memory Lane...Buat bakul isi ubat-ubat... Selepas mengunjungi Memory Lane beberapa minggu lalu......Keinginan untuk pergi lagi ke situ bagai dipanggil-panggil....Dan kebetulan sejak dua minggu yang lalu...kami dah jumpa tempat parking yang baik. Jadi tak ada masalah nak letak kereta. Dan yang penting memudahkan kami meninjau-ninjau barang sambil tu bolehlah kami beriadah...berjalan kaki mengeluarkan peluh.

Sebenarnya bila ke sini bukan je peluh boleh mengalir....duit pun juga...hehhe...mana tidaknya, bila bertemu bakul di atas hati terus berkenan....Cadang hati nak buat bekas majallah-majallah lama yang kian rajin dibeli oleh suami...


Pasu ni saya beli minggu sudah... Minggu ni tengok dah tak ada lagi...kalau tidak ada lagi 3 biji rupa yang hampir sama.....



Dan teko berbentuk heksagon ni....memang cute... harga tak mahal sangat mampu lah beli....ini pun beli masa meninjau-ninjau minggu sudah.....


Erm....sebenarnya ada berbagai barang di Memory Lane ni... termasuklah player muzik yang antik ni.... ( tapi tak pasti tahun bila dibuat...sebab nampak macam baru....)

Sterika arang ni.....antara barang yang begitu menarik minatku.....Hari ini bila ku tanya harganya dah berbeza....Lebih mahal sikit.. Tapi bila aku terus berjalan, aku terserempak dengan seorang wanita sedang menawar harga di satu gerai yang lain. Harganya jauh lebih murah dari yang aku tanya tadi........


Jam ini sebenarnya menarik minat aku kerana dulu di rumahku di kampung pun ada satu...tapi dah reput.... Jam ini perlu dikunci setiap hari...dan bunyinya akan bergema satu rumah...Kalau tengah malam memang agak menyeramkan....hehehhehe


Radio lama ini juga ada dijual....Tadi aku sempat bertanya harganya.....aduhhh boleh tahan mahal jugaaa...... Dulu kat kampung pun ada...tapi sekarang aku tak tahu di mana.


Barang-barang tembaga antara barang yang paling banyak dijual di sini..... bila terpandang barang-barang tembaga ni, teringat barang-barang tembaga yang emak aku ada dulu... di mana barang -barang tu....


Dalam satu blog yang aku ikuti...banyak cerita tentang pencariannya mendapatkan pinggan-pinggan mangkuk lama ni.... Dan mata aku pun terus je mencari pinggan-pinggan lama ...memang banyak... Dan teko ni antara barang yang menarik perhatian ku.....Suatu yang aku pasti... sebelum membeli...tinjaulah dulu harga...sebab ada harga lebih murah, dan ada yang lebih mahal.....




Kadang-kadang ada barang macam tak masuk dek akal dijual di sini...contohnya penyangkut buai dalam gambar di atas...heheheh dan raket tu...( bukan raket tenis...tapi raket penghalau lalat....)


Aku cukup berkenan dengan bakul merah di atas...minggu ni aku tak nak tanya...sebab takut duit aku mengalir terus....hehehheheh



Koleksi pinggan mangkuk lama.....cantik kan pinggan bujur tu...dan hari ni saya terpandang satu pinggan bujur begitu......


Kasut-kasut lama memang banyak....... memang ada yang masih dalam kondisi yang baik..dan berkualiti... tapi kena pandai pilih laaa.... Sebenarnya pelbagai barang lagi....dari pakaian, selimut, mainan budak....buku-buku, majallah-majallah lama begitu juga piring hitam ......erm...nak cari ubat kuat pun adaaa........


Memang terus-terang...aku sebenarnya tak begitu pandai menilai barang-barang antik dan lama ni..... tapi bila dah dua tiga kali ke sana , aku tersedar ada sesuatu yang menarik minat orang ramai mengunjungi Memory Lane .....termasuklah aku...


Ok...kalau ke Ipoh jangan lupa ke Memory Lane.... setiap hari Ahad ...tengah bandar Ipoh..
















8 comments:

amelia said...

hehe.. saya dari kecik lagi selalu gi sini, cikgu.. heheh

aintsuperwoman said...

adohai...baru tengok gambar dah tak tahan....seterika tu.....eeee....geram.

roslaini saad said...

aint SW...
minggu sudah uda tanya harga rm16o.00 tapi hari ni dah jadi rm180 sebab dah dikilatkan...tapi bila uda jalan lagi...seterika tu dijual ngan harga rm 120 je...

aznimatisa said...

Uda~~
Adoyaii shanteksss...te uja la

aintsuperwoman said...

waa, kalo macam tu punya ceriter, maknanya kena banyak berjalan le ye...pusing satu round dulu...survey harga....boleh tahan ye, rege seterika tu.....pak akal jeee......

Zaitun said...

Peminat barang antik rupanya,minat yang sama bole kongsi idea.

gemagong said...

tahniah dah jadi peminat antik...selalu2 intai jadi gatai pulak tangan nak membeli...he2...cantik bakul tu

roslaini saad said...

Zaitun....nak kata saya penggemar barang antik tak juga...tapi kalau barang tu...berbaloi dibeli padan dng harga...oklah tu...

Aris... tu laa pasal malas nak jalan-jalan tempat cam ni...ada je mengalir duit...ada je yang terbeli...hehehhe