Pages

Followers

Sunday, May 8, 2011

Apa Istemewanya Hari Ibu....????

Aku masih beruntung ada. emak ....
    Pagi tadi bila aku check handphone...ada sms dari Razi..." Selamat Hari Ibu"... dan aku pun lantas mencari kelendar...melihat tarikh....6 mei ...eehhh orang sambut hari Ibu ke......???  Aku dah hampir lupa dengan sambutan Hari Ibu... tidak seperti beberapa tahun dulu-dulu....aku siap ajak budak-budak kelab seni buat kain rentang...gantung di sekolah.....untuk semua ibu-ibu di sekolah dan ibu di dunia...( termasuk akulaa konon )...
             Tapi masa berlalu..... aku perhatikan, famili aku bukanlah jenis nak raikan hari apa-apa pun...kecuali hari raya...ahahaha.... Misalnya, hari ibu ....jangankan ucapan, kad pun aku tak pernah terima dari anak-anak..dari suami jauh sekali...Hadiah....huhuhu....mimpilaaaa aku....!!!!!
Dapat KFC... itu dah cukup bagus bagi anak-anak aku... mereka tak banyak demand...
     Kalau Hari jadi pun... habis sangat aku bawa belanja makan KFC atau makan di PIZZA HUT ...tu kira special laaa... hehehhe sebab jenis aku yang makan di kedai lebih dari di rumah ni.....dah tak ada istemewanya makan di luar...Nak special...heheh aku kena masak laa jawabnya.....
     Tapi entahlaaa.... tahun bertahun aku lalui begini.... tak menjadi kudis pun pada aku... kalau anak-anak tak sebut " Mak...selamat Hari IBu...." Mungkin sebab aku merasai kasih sayang mereka setiap hari....tak perlu hari-hari tertentu.....
    Cuma tadi... aku teringat nak call emak...... sebab emak pun dah pandai sekarang ...dah selalu dengar dalam TV... tentang hari IBU...  sebenarnya bukan hari ini saja aku call emak... boleh kata selang dua , tiga hari aku call... .. susah apa... talian talifon rumah aku free... kerana aku guna pakej streamyx... itu faedahnya... bersembanglaa dua tiga jam pun dengan emak tak pe... cuma tak larat ajelaaa...hehehe...sebab bila berbual dengan emak.... macam-macam cerita ....yang herannya, berita satu kampung dia tahu... padahal, dia duduk di rumah saja...( kadang-kadang cerita yang sama diulang-ulang...aku tumpang dengar je..)

        Cuma kelebihannya Hari Ibu ini pada aku.... mengingatkan mana-mana anak yang tak ingat emak atau ibu mereka.... bila disebut-sebut tu.... mungkin membuka balik ingatan mereka....menginsafkan mereka....siapa kita tanpa emak atau ibu.....
         Entahlaa...aku pun tak faham.... kenapa ada orang yang susah sangat nak talifon emak dia sendiri.... padahal...berapa sen sangat duit talifon  berbanding kasih sayang sorang emak...

p/s : satu perkara yang aku respek dengan My suami....dari mula kahwin... dia cukup rajin call mak dia...boleh dikatakan setiap hari....kecuali kalau hari-hari dia merajuk....atau tersentap...( biasalaaa..manusia..)

3 comments:

amelia said...

selamat hari ibu, cikgu.... :)

gedek! said...

Hey you...

Selamat hari ibu!

roslaini saad said...

AMELIA n GEDEK......
Thank you.....tersentuh hati keibuan ku.....huwaaaaaa......