Pages

Followers

Saturday, April 16, 2011

Terima Kasih semua...

  Terima kasih semua... terutama Insan Marhaen, Gedek dan Mountain Climber.. yang beri komen dalam blog aku yang lepas..Insan Marhaen memang betul... sedang iman pun ada kala pasang surut inikan pula nak menulis blog......tapi lepas baca komen rakan-rakan blogger terasa semangat balik .....yessssssaaaa.....!!!!

Dan tertarik dengan cadangan Gedek aku ingat lepas ni, nak tampal gambar aku setiap entry yang aku tulis...heheheh...hari-hari...ermmm rasanya tak boleh lagi kot....waaa.. nanti takut memberi saingan kepada Fasha Sadha pulak...hahaha ... Itupun baru ni.. aku dapat tahu dari si Faiz anak aku... gambar aku dengan pelakun Hantu Kak Limah Balik Kampung ... dah masuk blog GempakOrg.  
Ada ke deme suruh teka yang mana satu pelakon Hantu Kak Limah tu...hahahha... ada macam muka pelakun kee....????

   Sebenarnya asal usul aku menulis pun sekadar suka-suka...memang aku suka menulis.. Pernah berangan nak jadi penulis novel.. tapi sampai sekarang tak kesampaian. Pernah menulis baru tiga bab.. masa tu anak-anak masih kecil, sekali anak masa tu sabotaj sebab nak main game....heheh burn novel aku dalam komputer yang baru separuh siap...masa tu tak pandai lagi nak back up atau nak save dalam disket.. langsung lepas tu.. lemah semangat.. ( memang semangat hangat-hangat tahi ayam..)  Tapi aku ada menulis cerpen...dua kali aku masuk sayembara mengarang Hari Guru Peringkat Negeri Perak.. dapatlah hadiah Penghargaan... dan satu untuk sajak... Jadilah modal aku untuk mohon biasiswa untuk sambung belajar dulu...
Siapa sangka, sekali saja aku mohon terus berjaya dapat cuti belajar bergaji penuh ( tahun 2004-2006 )

Tapi sebelum tu... sebenarnya aku dah mula menulis dalam majalah IBU ..milik syarikat kak long aku Rahmah Saad.. masa aku belajar dulu.. ADalah dua tiga artikel yang disiarkan...tapi lepas aku jadi guru. terus aku tak hantar artikel...dan sekarang majallah tu pun dah tak ada..
Yang aku tak sangka... kemampuan aku menulis lirik... Lirik lagu untuk Sayembara puisi dan Lagu tahun 2000..( masa tu aku mengandungkan anak aku yang kecik ) aku diminta oleh guru cemerlang bahasa masa tu untuk buat lirik.... Kerana minat aku buatkan dan gubahan musik dibuat oleh cikgu Rozlan.. guru muzik masa tu... Memang tak disangka, lagu tu memang peringkat negeri Perak dan dipertandingkan sampai ke Sabah untuk peringkat Kebangsaan......( Lepas tu, guru cemerlang tu tak bagi lagi kat aku buat lirik...hehehhe mungkin sebab dia rasa tercabar kot...)

Yang aku ralat... tahun bila yer.. ada program berbalas pantun antara kelab guru dengan RTM ( depan sekolah je ).. sempena bulan Merdeka...Aku diminta bantu buat pantun... Kerana minat, beria laa aku buatkan pantun.... 90 % pantun aku diguna pakai untuk program tersebut... Yang aku ralat... aku buat pantun... orang lain yang tukang baca pantun.... cis......dema pilih orang lain sebagai wakil kelab raja chulan...ada ke patut. Dan aku cuma jadi tetamu jemputan je... alahai.....inilah sebahagian pahit manis aku....yang telah aku lalui...

Tadi waktu rehat berbual dengan Puan Pengetua di Kantin....sesekali macam faham apa tersirat kat hati boss aku tu... nak suruh aku mohon guru cemerlang.... tapi entahlah.....aku rasa zaman cemerlang aku dah berlalu...... tenaga muda aku dah berkurangan. ..Kalaulah... 10  atau 5 tahun dulu... memang manis betul rasanya.......

5 comments:

kakcik said...

Bab pantun - kakcik suka. :)

Insan Marhaen said...

tkasih sebut nama IM. kembang perut IM ni...

sekamar rindu said...

salam..puan,

saya pun kadang2 rasa semangat untuk blogging semakin menipis...

biasalah..manusia mmg mcm tu...sokongan dorongan kawan2 gagahi juga...

gedek! said...

ia bukti saya sealu datang ke sini....!

Hoyeah!

roslaini saad said...

Kak cik...bab pantun ni.. memang saya minat...cuma kat sekolah ni..sebab bukan cikgu BM orang tak bagi laa latih budak bertanding pantun.
Insan Marhaen...
Kembang perut...hehhe.. tapi tak sama dengan nak dapat menantu kann...waaaa...seronoknya...

sekamar rindu...
biasalaa... kita cikgu ni..kian hari kian sibuk dengan kerja sekolah..lama-lama otak kian celaru.. tak tahu mana hujung mana pangkal.. tapi bila kawan-kawan bagi semangat tu datang seronok ....

Gedek...
Menanti senyumnan mu.....cewahhh....