Pages

Followers

Friday, April 29, 2011

Kepuasan Peribadi....kadang-kadang tak faham ...

handbag louis Vitton.....kegilaan sesetengah wanita.
    Dulu bila aku dengar ada orang sanggup beli handbag sampai rm 10 000.00 ...aku dah heran benar...apalah istemewanya handbag tersebut. Bagi aku duit Rm 10 000 tu macam-macam benda lain lagi yang boleh dibeli....beli tanah kebun pun boleh..... Kalau setakat handbag, yang murah-murah pun okay asalkan praktikal.... ( Ini pendapat aku le...)
   
Ada orang sanggup beli golf set untuk memenuhi minat bermain golf....bukan murah hobby ni.. Hobby orang-orang " beruang" ..( ada duit ). Seorang kawan aku dulu.. pernah membeli bola bowling...sewaktu tengah seronok dengan permainan tersebut... Rm 300 lebih  kalau tak silap aku harganya....
Pergi ke rumah seorang kawan sebulan yang lalu.... aku hampir terkejut, melihat hiasan dalamannya berubah dari yang aku lihat beberapa tahun yang lalu.... Aku dengan jakunnya berkata.... Macam datang ke LONDON.... sebab rumahnya dah bertukar dengan English Deco...... dari luar rumah sampai ke dapur... Bilik tidor aku tak jenguk pulak.... Banyak juga modalnya...Kata kawan aku tadi, demi hobby , dia ketepikan sedikit duit dapur.. untuk beli semuat hiasan dan perabut yang diminat...
Begitu juga yang minat dengan mengubah suai kereta.... Habis ditukar walaupun masih eluk... Tukar sport rim..tukar tayar ..tambah asseseris, Tambah itu tambah ini... Tahu, tahu beribu habis... sampai puluh ribu pun ada...

kereta impian...entah bila nak dapat....
Kalau setakat beli kereta mewah tu...aku masih boleh memahami...kehendak dan citarasa seseorang.......beli rumah banglow ke.... beli bot ke... beli tanah....
Tapi satu bab ni memang aku tak faham..... Bila orang membeli di alam maya melalui internet...hanya untuk permainan games online...... Dan inilah yang berlaku setiap hari sejak si Faiz memulakan game onlinenya.... setiap hari ada saja yang bertanya tentang games ini dan bersedia untuk " donate".... Dari serendah RM 30.00 hingga laa rm 400.00..... mudah-mudah aje di bank in....ke akaun si Faiz...hanya semata-mata untuk kepuasan bermain....Kata Faiz yang main games ni, ada yang dah dewasa...dah kerja...dah ada duit... bukan budak sekolah saja...



.






3 comments:

gedek! said...

Harap satu hari Faiz boleh belikan kereta sport tu!

roslaini saad said...

gedek..
Esuk si Faiz dah ajak pi tengok motor..sebab susah dia nak running pi check duit bila duit masuk...abang-abangnya balik dok bawak lari motor...dia jadi patah kaki..Kalau ikut kiraan..sampai hujung bulan ni..memang dia dah boleh bayar down payment..motor second hand...

Insan Marhaen said...

hidup dalam imiginasi sendiri..