Pages

Followers

Monday, March 7, 2011

Fauzan Hakim...wahai anakku....

      Hari ini awal pagi dah bangun dengan tujuan nak pi tengok Hakim kat Seri Iskandar...dah dua tiga kali dia call suruh datang... ada outing..... Mulanya ingat nak masak sesuatu ..nak bawa. tapi last minit tukar fikiran ...tak jadi...lain kali aje... Aku ajak anak-anak lain semua tak nak ikut..termasuk si Kecik, jadi akhirnya cuma aku dan My suami saja yang pergi.
     Kami keluar terus cari breakfast ...dan terus pergi. Anak-anak di rumah kami tinggalkan duit , ..lapar cari sendiri..( dah biasa macam tu...pandailaa kalau nak hidup..) Kami cadang lepas tu nak terus balik Bota..dan My suami pula lepas tu kena ke Hospital mencuci kakinya yang luka..( masih MC )
Sampai  kat hostel Si Hakim.... kami terus menghala ke kantin makan. Waktu tu budak-budak tengah makan pagi pukul 10.00..( 5 kali makan sehari ) sebelum tu dah minum sarapan pukul 6.30 pagi ( lepas subuh )...ermm...kalau macam ni kalah laa makan di rumah....
   Kami berjumpa pelajar yang bertugas... dan nama Hakim di panggil menggunakan pembesar suara..sambil tu kami lihat -lihat sekeliling...kawasannya cantik. Tiba-tiba suami tunjuk suatu notis di papan kenyataan...
Pelajar sakit...Fauzan Hakim..Asma...
 Terkedu aku sekejap....alahai anak aku baru seminggu duduk di asrama ...dah sakit....!!!! padanlah aku dok ingat kat dia.... Sambil-sambil tu aku berbual dengan budak yang bertugas tu...kalau sakit, siapa yang hantar, kat mana dapat rawatan dan sebagainya.... Tak lama lepas tu, Hakim turun....dia dah siap pakaian untuk keluar.... tapi warden pula tengah makan... kami menunggu lagi..

    "Mak...kita balik Ipoh yer...Banyak barang nak dibeli......"  Alahai anak aku...baru sampai nak balik Ipoh ke..plan nak ke Bota je... Si Ayah tak pula membantah...Kita balik Bota dulu...lepas tu ayah nak ke hospital...
Aku ikut saja...sambil tu boleh bersembang dengan si anak...

      Sambil aku memandu si Ayah berbual dengan si anak...( aku memang memandu dari Ipoh tadi...suami aku masih sakit kaki...) macam-macam ditanya..aku celah sekali sekala.... terutama bab cerita dia sakit..kena pi kelinik bawa dek warden. Alahai anak aku..... baru seminggu duduk asrama.... Hakim aku tahu sangat... tak boleh dikurung sangat... nanti cepat sakit..( macam masa kecil dulu duduk di nuseri asyik dok sakit...rupanya..di nurseri dia selalu kena kurung sebab nakal suka gigit budak lain..) bila tukar ke rumah pengasuh...baru kurang sakit..
      Kata dia...dua hari pertama dia duduk asrama...dia rasa sunyi sungguh...hari ketiga, dia join main ragbi... sebab tu...lepas tu dia semput...sesak nafas...sebab tu cikgu bawa dia ke klinik... Dr check dia ada asma...dah tu...demam pulak.....
     Di pendekkan cerita...lepas ke Bota, dan ke Hospital Changkat Melintang..kami terus balik Ipoh....Nak tergelak pun ada... bila adik dan abang dia tengok Hakim balik...macam berbulan tak jumpa.....Jam masa tu dah pukul 1.30 tghari...ertinya ada beberapa jam sahaja... untuk aku hantar Hakim balik ke asrama....Tahu benda apa yang dia terus belek...Motor cup dia laaa...seminggu motor tu diselimut... Tapi aku ingatkn dia supaya terus masuk baju dalam mesin basuh dan pergi beli barang-barang yang perlu...sementara tu emak boleh rehat kejap....( letih juga wei... pi balik mahu juga dua jam..ertinya... kalau sebelum pukul 6.00 kena balik... pukul 4 lebih..kami  kena keluar hantar dia balik...) Aku ada sejam lebih untuk lelapkan mata kejap.....
( nasib baik lenguh-lenguh badan aku hilang...lepas minum kopi cmpur halia bara... dan telan ubat demam...)
    Dalam keadaan begini tidur pun tak mau lena lama...3.30 aku dah jaga... Tapi Hakim tak ada... bila talifon rupanya di kedai mamak.. ada kawan belanja dia makan... tunggu-tunggu sampai pukul 4 petang dia belum balik... hari dah mendung...nak hujan...alahai....aku dah gelisah...kalau bukan aku yang memandu..tak kisah ...
kalau hujan ribut...teruklaa aku. Menyesal pun dah ada...tapi my suami releks je....heran juga...
       Pukul 4.40 lebih kurang... kami keluar dari rumah... itu pun aku dah start kereta dan tunggu di dalam kereta      ...Hujan dah turun...lebat... Sambil bawa kereta... mulut aku dah pok pek... bagi dia faham.. tentang masa.. kenapa kena bergerak cepat...  Tapi satu kelebihan si Hakim... dia pndai mengambil hati dan memujuk.. sejuk hati aku..

Aku bawa kereta bukan saja meredah hujan... tapi dah terpaksa meredah banjir kilat....risau betul kereta mati enjin... puas aku berdoa sepanjang jalan.... tapi alhamdullilah... dekat Tronoh.. hujan tak ada... lega rasa... dapat laa aku consentrate memandu....aduiiiiii
Sampai SMV Seri Iskandar...ngam ngam lagi 10 minit pukul 6 petang... emak bapak lain pun ramai nak hantar anak...
Hakim siap pesan kat aku... Emak..tak payah peluk cium yer...kita salam je...ahahha... tahu malu rupanya...
yerlaaa.... dah besar... dan adik-adik dan aku pun perasan... suara Hakim dah lain sikit,,,, anak aku ni dah jadi anak teruna.....

2 comments:

Cikgu Nurin said...

Anak teruna tu dah rasa malu dicium..tapi kita ni selalu ingat anak anak masih kecilll lagi...nak jugak peluk cium...kan?

Insan Marhaen said...

sikit hari lagi, nak naik dengan kereta kita pun dia malu..