Pages

Followers

Saturday, October 16, 2010

jom pi menoreh....

Semalam aku ke bank...terperasan harga emas 916 di pasaran sekarang rm 147.56 .....tinggi tu...
Maksudnya sesiapa yang ada barang emas yang beli 10 tahun dulu, atau 20 tahun dulu dengan harga paling tidak rm 50 ..... pasti dah berlipat ganda harganya sekarang...

Dan aku terbaca dalam suratkhbar.. harga getah pun naik ...rm 11.00 lebih... fuhhh rasa nak balik menoreh kat kampung...( kalau dekat, memang boleh...pagi-pagi cam ni...keluar menoreh...)

kalau sehari boleh dapat dalam 5 kilo je pun cukup... dah rm 55...kalau sebulan dah berapa...isyykkk...berduit orang kampung.. kalau yang ada 5 ke 10 ekar...fuhh........ tak payah bonus hujung tahun....( tapi kalau hujan sedih sikit laaa....)

Nak pi menoreh ni... larat ke lagi...tu yang jadi masalah...heheheheheh

5 comments:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam kenal..

Singgah dari blog kak cik.


Kali terakhir beli emas sebelum kawen dulu... tahun 2000..Rasanya masa tu RM37-RM40 aje harganya..

luahfikiran said...

SALAM,
ORANG KATA BELI EMAS TAK KAN RUGI ! TAK TAHU BETUL ATAU TIDAK ? SOALANYA MACAM NAK BELI KALAU DUITNYA TAK ADA !

roslaini saad said...

a.z.r.i.n.a....terima kasih kerana sudi singgah..
dulu harga emas memang lebih kurang gitu laaa..tapi waktu pun kita rasa mahal sangat.hehe.. sebab masa tu pun tak ada duit..


Luah fikiran...
Kadang-kadang kita kena belajar cara orang kelantan beli emas.. mereka bayar hari-hari dari hasil jualan...( peniaga-peniaga di pasar siti Khadijah)..sebab tu kebanyakkan wanita kelantan memiliki emas....

Anonymous said...

Salam Pn Ros.Just 2 kongsi info. My fren ada main emas sekarang. Memang menakjubkan katanya. Sebab dia bagitau katanya melalui statistik harga emas naik pd kadar 30% setahun(tapi ni kena check betul2).Ada orang yang sanggup buat pinjaman dan membeli emas. Kemudian emas akan disimpan di bank yang mengenakan kadar upah 12% setahun. Simple calculation boleh untung 18% per tahun. Tapi kalu berhajat nak main kena kaji betul2. Tapi my personal opinion it's quite risky 2 buat pinjaman nak melabor cam ni. Kecuali dgn strong back up.

Tang harga getah tu. Hebat seketika je. Biasanya(kalu berasaskan pengalaman) dah nak dekat pilihan raya tu. jadi perlu berjimat juga. Kalu kita lihat sejarah harga getah (kalau sya tak silap). 1970 - worst time getah keping 25 sen sekati, sekerap 5 sen sekati. 1972 getah 40 sen sekati, sekerap 10 sen sekati. 1988 sekerap 70 sen - RM 1.60 sekilo(masa ni dah main kilo).2007 (kalo tak silap)- sekerap capai hingga RM 4.00 sekilo.Masa ni getah keping pun org jrg buat sebab leceh. orang kampung pakai kereta canggih dan h/phone mahal. tapi sekejap turun sampai Rm 2.00++. jadi 2 normal je cuma ingatkan sedara mara kek kampong supaya berjimat. OK cau dulu. wassalam

mountain climber

roslaini saad said...

Salam Anonymous...

SEbenarnya masa ikut program Dr Azizan Osman... dia ada cerita tentang akaun emas...petuanya untuk elak wang bocor...

Buka akaun emas di Maybank atau di mana-mana bank yang ada tawarkan akaun emas..
kita akan buka akaun mengikut harga emas di pasaran...
Saya try beli 5 gram..masa tu emas baru rm 121.00 ..harga jual ada laa ikut harga semasa..so dah untung laa...