Pages

Followers

Monday, April 5, 2010

bad mood atau bad luck...???

Masa aku mengikuti kursus "Rahsia Tarikh lahir " oleh DR Azizan tempohari..aku masih ingat dia ada menceritakan tentang situasi-situasi yang biasa kita alami seperti...bangun lambat untuk pergi kerja...kemudian, pakai baju terbalik atau tercabut butang. tak cukup lepas tu jalan pulak jam..dan kadang-kadang berakhir dengan acident..ini semua kerana kita sendiri yang set minda kita untuk jadi negatif bila kita tersedar dari tidur....
Dan hari ni...aku rasa aku mengalami situasi " bad mood" ni dari awal pagi...actually bermula dari malam tadi, bilamana aku marahkan si Hakim, kerana time aku nak tidor, ( pukul 12 lebih baru sibuk suruh aku jahit seluar dia...) Bangun pagi...terasa begitu panas rupanya aircon bilik ada masalah...kejutkan Hakim, Hakim tak mahu ke sekolah..alasan aku tak jahit seluar dia...Kemudian si Faiz pulak buat hal... suruh aku jahit baju, butang dah tercabut....
Macamana aku tak bising... semalam aku duduk lepak menonton tv ' Anugerah Bintang Popular'... sikit pun mereka tak kisah dengan baju sekolah mereka...terjerit-jerit aku suruh mereka ambil untuk aku gosok , haram mereka tak peduli...bila aku nak ke sekolah..boleh sibuk suruh aku itu dan ini....
Entah kenapa....tudung yang aku pakai hari ni, begitu tak selesa sekali..walaupun baju yang aku pakai hari ni, baju yang baru siap ditempah... jadual tak banyak pagi ni, tapi aku kena siapkan fail panitia yang nak diaudit...Malangnya tiap kali aku nak buat kerja ada saja gangguan....
Aku diberi relief ( ganti guru ) ...silap naik rupanya terawal...lepak sekejap dekat bilik kaunseling, patah balik ke kelas ganti...budak-budak tu dah tak ada...so kena laa turun balik..
Aku terus ke kantin...ingat nak minum saja, tergoda pula dengan juadah tengahari. Aku ambil nasi sikit ( satu sudu lebih kurang...) di kira 0.50 sen..bengang betul..sikit pun mahal juga...Kira-kira semua lebih kurang rm 7.50.... Aduhhh...bengangnya, mengapa mahal sangat...
Lepas makan, teringat ada kelas...lagi sekali, dah sampai ke kelas, rupanya silap waktu.. diketawa dek murid-murid..naik laa angin aku, sudah aku setengah semput naik tangga, dan sakit lutut.....diketawakan pulak...
Dengan meradang, aku turun balik...siapkan kerja yang terbengkalai....Entah apalah hal, printer aku buat hal laa pulak....sekejap kertas jam..sekejap dia suruh masuk kertas, walau pun kertas ada...begitulaaa... At last, aku lepas geram...marahkan printer...( aku sorang je masa tu...)
Aku cakap kat printer tu....Ko jangan nak buat hal...aku hilang sabar kang...aku campak ko ke lantai...aku peduli apa.....
Lepas tu...macam laa printer tu faham, tak ada laa pulak masalah...kerja aku pun siap, cuma ada satu lagi minit mesyuarat yang aku tak siapkan....itupun dah pukul 2.00 petang lebih...
Balik rumah aku ingat, dah boleh tenangkan fikiran....baru aku nak rehat je, suami bagi tahu peti sejuk yang hantar service hari tu tak boleh dibaiki dan aircont bilik kena service juga...sebab dah tak sejuk......aduhai......tension aku....duit laa lagi tu..
Aku ingat bila malam dah ok, sebab aku bawa berjalan ke rumah jiran yang rapat dengan aku...dengar gosip-gosip terbaru.. rupanya tidak juga.. Hari ni entah kenapa, aku tak boleh control marah aku , bila amoi kat kedai farmasi tu suruh aku diet bila beli ubat sakit lutut.....
" You ingat saya tak diet ke...You ingat saya mau gemok kaaa...you ingat mau kurus tu senang kee... You kurus boleh laa You suru orang kurus...."
Suami aku yang ada pun tak tercakap apa...Amoi tu terus diam.....Memang sah...aku bad mood hari ni.....

6 comments:

kakcikseroja said...

Adoi.. dapat bayangkan betapa 'tertekan'nya Ros sepanjang hari... Kalau jadi kat kakcik pun, bawa beristighfar pun macam tak jadi (mungkin sebab hati tak ikhlas). :)

Zaitun said...

Kak Zai pun selalu jadi macam cikgu bila ada satu masaalah jadi bertimpa2.Salah orang lain, orang lain yang kena amok termasuk sekali hubby. Bila dah sejuk sikit menyesal pula marah2.

aintsuperwoman said...

hehehehe.....sori, sori kak Ros. Masa baca pun, Fa dah senyum sorang2, ehem! (ok, ok serius). Sabor ye kak Ros! Tarik nafasssss...lepasssss...tarikkkkk.....lepasssss. :D

aznimatisa said...

Uda, ni betul2 kes bertimpa2,, sabo..je la

Uncle Lee said...

Hello Roslaini, hey...you just take it easy. Relax, the Sun will always come out tomorrow.
I suggest, if you have not already do so, to drink Chinese green tea. At least 4 cups a day, panas ke sejok pun boleh.

It will make you feel better, make you feel fresh. Try it. Good for slimming, good for health and keep away unhealthy elements in our body. My wife and I drink about 6 cups a day.

Have a great week and stay easy, Lee.

roslaini saad said...

Kak Cik..terima kasih kerana sudi bagi komen...entahlaa kalau dah datang angin ...istighfar pun kadang-kadang tak jalan...

Kak zaitun...
Yerlaa...bila dah marah-marah lepas tu menyesal laa pulak..hehehhe

Aint superwoman...
Kadang-kadang rasa nak jadi superwoman....heheh semua masalah , marah boleh telan dan senyum..
Dekni...
camana dah sihat ke..ermm, sekrang memang tengah bawa bersabar..

Uncle Lee..
saya hampir terlupa suggestion uncle tentang green tea...ok esuk saya pasti cari kat kedai sengsei...thank you...

Terima kasih semua...