Pages

Followers

Tuesday, February 23, 2010

HAKIM DAN MOTORSIKAL....

Inilah kenderaan yang aku mula-mula guna untuk pergi mengajar 18 tahun dulu...Motor Honda cup cc70 ( kalau tak silap aku le...aku pun tak tahu sangat ). Berulang-alik dari rumah ke sekolah lebih kurang 20 kilometer...pergi dan balik. Dan lebih mencabar, pernah satu ketika...aku terpaksa membawa anak ku Razi, ke rumah baby sitternya di Manjoi. Waktu tu, Razi dalam lingkungan usia 18 bulan... Ketika itu suami sambung belajar dekat UKM....
Waktu tu ..gaji cikgu tak sama macam guru baru sekarang... Sekarang jangankan dah jadi cikgu... cikgu-cikgu praktikum pun dah pakai kereta.... Tayota vios lagi....
Bawa motor ni seronoknya, tak perlu berbaris untuk trafik light...selit-selit lepas ke depan... tapi paling malangnya bila hujan waktu pagi nak ke sekolah.....Habis kuyup...sampai sekolah kena salin baju... Kadang-kadang jadi bahan ketawa, guru-guru lain...pengetua pun kadang-kadang mengusik...Lambat memang selalula....hehehhehe

Hari ni masa dah berlalu....Motor ni dah macam ada pemilik baru......Padahal lesen motor pun tak ada..... Sayangnya aku terlupa nak tangkap gambar motorsikal ni, selepas Hakim accident hari tu... Hancur juga di bahagian depan....
Puas dipujuk dek si Hakim..... akhirnya si ayah bawa motor ni untuk di service semula...
Overhaul...habis dekat seribu lebih....aduhhhh..... bawa ke Puspakom..dan perbaharui road tax..

Tapi si Hakim ni... aku perhatikan, minatnya pada motor berlain dengan si Razi. Razi hanya tahu guna... kadang-kadang, minyak pun dia tak isi... berbeza dengan si Hakim... berjam-jam sanggup melayan motor tua ni... Sebut laa bahagian apa pada motor ni, semua dia tahu... sebab tu dia boleh masuk berbual dengan si ayah... berbeza sungguh dengan si Razi.
Sebab tu, si Hakim dah pasang angan-angan... Nak masuk sek Teknik, nak ambil bab-bab mengenai enjin .... erm...harap-harap ada perubahan laa sikit.



3 comments:

n@m@n said...

saya pakai honda c70 ni masa dkt U..hehe

A.Shukri Elias said...

semoga tercapai segala cita cita Hakim,Amin.

kakcikseroja said...

Semoga Hakim akan memiliki bengkel motornya sendiri dan menjadi taukeh yang berjaya, InsyaAllah.