Pages

Followers

Sunday, May 30, 2010

Rindu abah...

Letih...!!! itulah yang dapat aku katakan sekarang...walaubagaimanapun hasrat hati nak tengok abah dan emak tersampai juga... itu yang menghilangkan separuh rasa letih aku ni...
Memang dah lama juga aku tak jengok abah dan emak.... cuma suara je aku dengar melalui talipon.. itupun kadang-kadang aku fed up juga.. line talipon kat kampung tu selalu buat hal..kadang-kadang ada tone lain yang kurang menyenangkan..

Dah berapa kali hujung minggu aku nak balik tak dapat...ada saja hal di sekolah... Kalau tak cuti macam cuti minggu ni...memang aku malas nak balik. Kerana nak cover kerja di rumah sorang-sorang memenatkan juga... lain macam dulu.. Anak-anak dan suami...Huhhh!!! jangan harap laa nak tolong... nak tolong menyusahkan lagi ada....

Aku plan nak balik kampung pagi sebenarnya..suami pun dah setuju. Aleh-aleh si Razi balik pulak hari Jumaat sudah dan nak balik KL semula tengahari tadi.. Jadi aku terpaksa tukar plan balik lepas Razi naik bas... jadilaa asal dapat balik jengok emak dan abah. Kami balik pun cuma bertiga dengan si Kecik... si Faiz dan si Hakim tak nak ikut. Kecik yang terpaksa ikut kami balik.. mengerang ..sampai dekat Padang Rengas...sampai aku kata kat dia boleh catat dalam Malaysian Book Of Recod. Rekod menangis terlama di Malaysia... Ahhh...tulaa anak-anak sekarang...betapa tak menghargai generasi tua.... kita bila dah tua esok entah macamana...

Happy betul dapat jumpa emak dan abah.... entah laa rindu betul rasa.. Wajah emak nampak juga segar tapi wajah abah nampak betul lesu.... kata emak, abah tak berapa sihat.. Tapi abah walaupun tak sihat bukan reti duduk diam... ada aje kerja yang nak dibuat....Paling aku bimbang, bila emak kata abah masih ambil buah kelapa sawit... abah memang tak reti nak upah orang...semua nak buat sendiri...

Balik kali ni...emak sempat cerita, sorang dua warga tua di kampung yang baru meninggal.. antaranya Pak JI Man, kawan baik abah.. sedih juga aku tak sempat ziarah Pak aji Man. Sebab dialah orang yang bantu aku buat bisness batik di kampung dulu... Dia bagi modal dan buat dengan anaknya...Sempatlaa setahun aku buat bisnes batik di kampung. Tapi kemudian, aku ambil keputusan sambung belajar ambil ATD... sebab aku tahu abah lebih suka aku kerja makan gaji dari buat bisness...

Memang tak puas rasanya balik kampung sekejap sangat....Insyaallah ..cuti sekolah ni, peluang tu ada lagi....

2 comments:

aznimatisa said...

Alhamdulilah berjaya uda balik jengok mak dan abah,, tunjukkan kasih masa mereka ada,, dekni dah tak de abah..rindu yang tak bertepi..kadangkala datang dan pergi.

roslaini saad said...

Yerlaa..Dekni..bila rindu, tak tahu nak cakap macamana...
Bila orang kat rumah buat hal...mulalaa nak naik angin satu badan...hehehe