Pages

Followers

Thursday, October 22, 2009

idea banyak....masa tak mengizinkan...

Sudah beberapa kali cuba nak menulis blog....malangnya banyak pula halangan. Semalam cuba menulis , tapi entah kenapa susah benar nak mendownload gambar. Akhirnya jadi malas dengan sendiri....
Hari ini aku mc...ingat nak mengadap laptop je..tapi tak sampai hati kerana rumah macam tongkang pecah...hehehehe. Susah kerana jadi 'lady of the house'... tak kita kemas rumah tak kemas le... hinggakan cawan atas meja pun, tak siapa nak kutip basuh. Letihhh...... Nak berletir dah tak lalu...kadang-kadang dibiarkan saja.....
Kain baju pun setambun tak berlipat... Dengan anak-anak lelaki ni... yang basuh tak berbasuh pun kadang-kadang bercampur...sediakan bakul pun tak guna... Kalau masuk ke bilik mereka ..bertambun-tambun baju, seluar tak berbasuh....aduhhhh... Kalau badan tak larat..aku pejamkan mata je.. kalau larat aku kutip dan basuh... kalau badan sihat dan sihat... mulutku akan berkicau...hehheeh....
Entahlah...dah bertahun-tahun hidup dengan lelaki-lelaki ini....rasanya dah malas nak berleter...sebab 'ketua' kepada lelaki-lelaki ini semua.. sama aje... Kalau aku letak baldi air tengah rumah....dia tak akan tolong mengubahnya...kalau seminggu di situ, seminggu laa dia...hehehehe so ...macam mana lelaki-lelaki junior aku nak ikut contoh....????? ( kalau dia baca blog aku ni...habiss lee aku kena marah...hehehhe )
Hari ini aku mc kerana sakit kaki...tak pasal-pasal belakang jari kaki kiriku bengkak... sakitt...bila doktor pegang semalam pun aku bantai menjerit...hehhe.. Dan semalam juga...perut ku buat ragam...entah berapa kali mengulang ke bilik air.... Pagi tadi , perut dah ok, tapi kaki masih terasa sakit.... tapi gagahkan juga menghantar anak-anak ke sekolah.. dan balik...mengadap rumah.... aduhhh..ini lagi menyakitkan. hehehhe.
Aku sebenarnya tak cekap mengemas rumah... banyak rehat dari bertindak. Dan dalam usia ku sekarang sudah tak macam dulu, suka memusing-musing perabut rumah.... Tak hairanlah, kalau habuk dah memenuhi ruang.. Sebab tu walaupun , aku mengemas dan menyapu...tapi aku rasa kerja ku belum selesai.
Saat begini aku fikir, alangkah baik ada pembantu rumah.... sekurang-kurang aku boleh jadi tuan yang menjerit....Bibikk......tolong angkat ...bibik...tolong simpan....bibik....tolong basuh....hehehhehehehhe....( angan-angan je....) Aku rasa kalau aku ada bibik pun...bibik aku hanya sabar seminggu.....hahhahahah... pernah sekali aku upah bibik mengemas..( kira jam..) ..memang rumah bersih, tapi...bila aku check plastik sampah...aduhhh, benda-benda yang berguna lagi pun mereka buang...padanlaa bersih... Dan satu lagi masalah, lepas tu aku cari benda tak jumpa....hehehhe...tak tahu mana disimpan..mungkin dah dibuang...
Ah...biarkanlaa...kebahagiaan bukan lahiriah....janji aku selesa, suami tak bising, anak-anak ok dahlaa.a....oklaaa....aku tengah ada mood nak sambung mengemas....hehehhe esuk-esuk entah datang malas aku balik....

6 comments:

aintsuperwoman said...

hehehe....gitulah, kalau dah ramai anak lelaki. Yg paling saya pantang, dalam bakul yg penuh dgn baju yg belum dilipat, tengok2 depa letak tuala mandi yang lembap!

Dulu kadang2 bila dah tahan, saya pun guna `speaker original', berterabur deme bertiga buat keroje. Sorang kemas bilik, sorang kemas dapur, sorang kemas hall.

Tapi sekarang bila tinggal bertiga di rumah....semuanya beres belaka. Seminggu sekali bibik datang gosok baju, menyapu, mengemop dan cuci bilik air.

kakcikseroja said...

Kemas Ros.. jangan tak kemas.. hehehe.. Kitakan serupa? Satu2nya bunga (yang dah nak layu pun!) ditengah2 5 kumbang yang malas terbang.... :)

aznimatisa said...

Ini adalah n3 paling best dekni baca!U r not alone.Its a global problem through out da whole world!!Hee..n uda can make an n3 with a big title 5 MAN IN DA HOUSE.Looking 4ward 2 c your creative writing..

roslaini saad said...

Aint...Kak Cik dan Dekni....
seronok menulis bila ada yang faham situasi kita...heheh dan mempunyai pengalaman yang sama....sesetengah orang kerana tak ada pengalaman mereka tak faham..balik kata kita yang malas....hehehhe

Terasa ingin nak dengar komen Aris si bapa tunggal....

Zaitun said...

Salam

Masaalah kerja rumah memang tak habis2.Saya juga mengalami situasi yang sama hari2 berleter tapi kalau anak perempuan ada beza sedikit,tak payah suruh mereka tahu apa nak buat.

aznimatisa said...

Uda~~ Aris tu kena pengganti cepat sket ^..^ cian anak2 dan ayahnya juga..hee..encem g. Aris tu broadband nyer lembab cam siput,,bagi siput pon siput tak maw.